آنچه در این مقاله می خوانید:
1.چراغ OC یا چراغ چک چیست؟
2.دلایل روشن شدن چراغ OC
2-1 بالا رفتن حرارت داخلی دستگاه
2-2 نوسانات برق
2-3 اتصالی در دستگاه جوشکاری
3. در مواقع روشن شدن چراغ o.c یا چراغ چک چه کنیم؟
چراغ oc یا چراغ چک چیست؟
چراغ O.C یا Over Current در اینورترهای جوشکاری، در اصل سنسور هشدار دهنده گرمای بیش از حد معمول اینورتر است و معمولا به رنگ زرد یا قرمزاست که به کاربر این هشدار را می دهد بیش از حد توان با دستگاه کار کرده است.
وقتی چراغ چک یا oc در اینورتر روشن می شود، دستگاه به طور اتوماتیک از کار می افتد، وعمل جوشکاری، متوقف می شود.
در این مقاله قصد داریم به دلایل مختلف روشن شدن چراغ چک یا oc ، در دستگاه های جوشکاری بپردازیم.
دلایل روشن شدن چراغ oc

1. بالا رفتن حرارت داخلی دستگاه جوشکاری:
یکی ازدلایل روشن شدن چراغ oc دستگاه جوشکاری، بالا رفتن بیش از حد حرارت داخلی دستگاه می باشد که بالارفتن حرارت دستگاه نیز، دلایل مختلفی می تواند داشته باشد:
در اثرانجام کار سنگین تر از ظرفیت و توان دستگاه و ندادن استراحت می باشد که باعث بروز نقص فنی در قطعات دستگاه جوش خواهد شد و گاهی روشن شدن دائمی چراغ oc را شاهد خواهیم بود. در صورتی که اگر بعد از یک مقدار کار کردن با دستگاه، زمان کوتاهی را به دستگاه استراحت بدهیم، از بروز این اتفاق جلوگیری کرده ایم.
یکی دیگر از دلایل بالا رفتن حرارت دستگاه و روشن شدن چراغ چک، میتوان به خراب شدن فن دستگاه اشاره نمود. که این امر باعث جمع شدن گرد وخاک و آلودگی روی قطعات داخلی دستگاه می شود و عدم توجه به این موضوع و ادامه دادن کار جوشکاری ، میتواند باعث آسیب جدی به دستگاه شود.
همچنین گرمای بیش از حد هوا نیز بر روی حرارت داخلی دستگاه جوشکاری ، بی تاثیر نخواهد بود.
2. نوسانات برق:
نوسان زیاد برق ورودی،اثر تناوب بیشتر از حد مجاز در ورودی دستگاه که گاهی در مناطق دور افتاده و گاهی هم ژنراتور ها یا موتور های برق موجب بروز این مسأله میشوند که در ادامه میتواند آسیب های جدی به دستگاه جوش اینورتر وارد سازد هم از دیگر دلایل روشن شدن چراغ oc است .
3. اتصالی در دستگاه جوشکاری:
دلیل سوم روشن شدن چراغ o.c یا چراغ چک ، وجود اتصالی در دستگاه جوش است که باید بلافاصله به مراکز تخصصی برای تعمیر تحویل داده شود در صورت ادامه کار در زمانی کوتاه و عدم توجه به این موضوع،هزینه تعمیرمی تواند چندین برابر شود.
در مواقع روشن شدن چراغ o.c یا چراغ چک چه کنیم؟

در صورت روشن شدن چراغ چک به سه دلیل بالا، دستگاه باید تا ۵-۱۰ دقیقه در حالت ساکن روشن بماند تا دمای آن کاهش یابد . گاهی این عمل باعث ادامه کار دستگاه میشود زیرا دمای قطعات قسمت تقویت آمپر افزایش یافته و با زمان دادن در حالت روشن به دستگاه جوش می توانید از خرابی آن جلوگیری کنید . خاموش کردن دستگاه جوش در حالت روشن بودن چراغ در ۵ دقیقه اول، میتواند موجب ایجاد خرابی در آن شود که هزینه تعمیر دستگاه را دوچندان می کند.
اما اگر بعد از آن دستگاه کار نکرد و چراغ O.c به صورت دائم روشن بود به معنی وجود مشکل فنی در دستگاه اینورتر جوش نیز میباشد و به هیچ وجه نباید مجددا به برق شهر متصل شوند زیرا این عمل روشن و خاموش کردن دستگاه جوش بعد از خرابی میتواند موجب خرابی اجزای متعددی در اقسام مختلف برد شود و هزینه زیادی برای تعمیر به کاربر تحمیل شود.
کلام احسان:
علائم خرابی در دستگاه های جوشکاری ممکن است به شکلهای متنوعی ظاهر شود. از جمله این علائم میتوان به چراغهای اخطار روشن، صداهای نامعمول، عملکرد نامناسب، ایجاد اتصالات ضعیف یا حتی خاموش شدن ناگهانی دستگاه اشاره کرد. که در این مقاله به موضوع روشن شدن چراغ چک یا چراغ oc پرداختیم.
با توجه به اهمیت دستگاهها در فرآیند جوشکاری و تولید، بهتر است هرگونه علائم خرابی را جدی گرفته و به تعمیرات تخصصی مراجعه کنید. ما به شما توصیه می کنیم درصورتی که تجربه و مهارت کافی ندارید خودتان به تعمیر دستگاهتان نپردازید چون ممکن است صدمات بیشتری به دستگاه وارد شود.
احسان سرویس توسط کارشناسان با تجربه میتواند به تشخیص دقیق خرابی و انجام تعمیرات لازم کمک کند تا دستگاه به حالت کارآمد خود بازگردد و کیفیت جوشها حفظ شود. همچنین، نگهداری منظم و تعویض قطعات به موقع میتواند به عمر مفید بیشتر دستگاه کمک کرده و از وقوع مشکلات جدی جلوگیری کند.
