امروز چهارشنبه 16 آبان 1403 ساعت 2 : 38 دقیقه

خال جوش چیست؟

10 / 10
از 1 کاربر
بازگشت به لیست مقالات » | چهارشنبه 9 آبان 1403 در ساعت 9 : 58 دقیقه | نظرات کاربران ( 0 )

در انجام عملیات جوشکاری ، برای داشتن یک جوش باکیفیت برای اینکه بتوانیم دو یا چند قطعه را به یکدیگر متصل کنیم، بایستی از روش و ترفند های خاصی استفاده کنیم  که یکی از ترفند های مهم در این راستا، خال جوش می باشد. ایجاد خال جوش در عملیات جوشکاری بسیار حائز اهمیت است که به عنوان ترفندی موقت برای نگهداشتن و متصل کردن دو فلز به یکدیگر کاربرد دارد تا عملیات جوشکاری به اتمام برسد.

به عبارتی دیگر هنگامی که قصد دارید دو یا چند قطعه فلز را به روش جوشکاری به یکدیگر متصل کنید، بایستی در ابتدا چندین خال جوش ایجاد کرده سپس خال جوش ها را به یکدیگر متصل کنید. ایجاد خال جوش در واقع یک کاربرد خاص از فرآیند جوشکاری است که بدون آن جوشکاری دقیق غیر ممکن خواهد بود. خال جوش برای هر نوع جوشکاری آرگون، میگ و mma، لازم و ضروری بوده و بدون آن قادر نخواهید بود تا فلزات را به یک دیگر متصل کنید.

با ما در  این مقاله همراه باشید تا با خال جوش ،مزایا و چگونگی انجام آن آشنا شوید.

آنچه در این مقاله خواهید خواند:

خال جوش چیست؟

عوامل موثر بر خال جوش

روش انجام خال جوش زدن

۷مزیت خال جوش زدن

بایدها و نبایدهای خال جوش زدن

مراحل خال جوش زدن

جمع بندی

 

خال جوش چیست ؟

خال‌ جوش زدن بهترین روش برای ثابت نگه داشتن فلزات کنار یکدیگر است و می‌تواند به اتصال سازه ها کمک زیادی کند. برای اینکه کار جوشکاری با دقت و کیفیت بالا انجام شود نیاز است تا شما از خال جوش استفاده کنید. در یک عملیات جوشکاری بخش مهمی به خال جوش اختصاص داده می‌شود تا بتواند فلزات را در مکان مناسب و به صورت کاملا تراز در کنار هم قرار دهد. وقتی فلزات با هم فاصله دارند خال جوش می‌تواند به صورت کاملا ایمن آنها را به هم نزدیک کند.  برای انجام این کار متریال‌های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد که مهم‌ترین آنها الکترود است. خال جوش چیست ؟ خال جوش یک نوع جوشکاری است که به ثابت ماندن دو فلز کمک زیادی می کند‌ تا وقتی که شما بخواهید عمل اصلی جوشکاری با الکترود را انجام دهید خال جوش دو فلز را کنار هم نگه می‌ دارد‌. این جوش موقت کیفیت کار را افزایش می دهد و باعث تراز شدن نقطه اتصال اصلی می شود.

 قبل از پیاده سازی جوش نهایی نیاز است تا شما ابتدا با خال جوش نقطه اتصال را مشخص و دو فلز را به هم نزدیک کنید‌‌. در جوشکاری دستی این روش کاربرد بیشماری دارد و می‌تواند برای تنظیم قطعات فلزات آن هم بدون استفاده از لوازم جانبی کمک کند. جوشکاری برای تراز بندی نهایی به این روش نیاز دارد. برای نزدیک نگه داشتن لبه فلزات به هم باید خال جوش در قسمت های مختلف زده شود تا فلزات از هم جدا نشوند.

خال جوش در واقع یک کاربرد خاص از فرآیند جوشکاری است که بدون آن، جوشکاری دقیق غیرممکن خواهد بود. خال جوش برای در هر نوع از جوشکاری ضروری است، به ویژه برای نصاب هایی که جوش ها را به گونه ای مونتاژ می کنند که بتوانند توسط جوشکارها جوش داده شوند. به طور خلاصه، خال جوش، جوش زدن برای نگه داشتن یک قطعه فلز در جایی است که می خواهیم آن را جوشکاری کنیم.

یکی از شیوه های ثابت کردن فلزات در جوشکاری، خال جوش زدن است، به وسیله آن می توان قسمتهای مختلف فلزات را در یک مکان به طور موقت نگه داشت و دو فلز را به یکدیگر متصل کرد.

برای انجام یک جوشکاری و خال جوش زدن خوب و دقیق، رعایت چند فاکتور اساسی بسیار مهم است که ما در ادامه این مطلب آنها را به شما بیان می کنیم. همچنین می توان از فشار برای گرما یا برای تشکیل خود جوش استفاده کرد. جوشکاری همچنین به نوعی محافظ نیاز دارد تا فلزات پرکننده یا فلزات مذاب را از آلوده شدن یا اکسید شدن حفظ کند.

بسیاری از منابع انرژی مختلف را می توان برای جوشکاری استفاده کرد، از جمله مواد شیمیایی شعله گاز، قوس الکتریکی، لیزر، پرتو الکترونی، اصطکاک و اولتراسوند، در حالی که اغلب یک فرآیند صنعتی است. جوشکاری را می توان در بسیاری از محیط های مختلف، از جمله در فضای باز، زیر آب و مکان های بیرونی انجام داد.

جوشکاری و خال جوش زدن، یک کار خطرناک است و برای جلوگیری از سوختگی، شوک الکتریکی، آسیب دیدگی، استنشاق گازها و بخارات سمی و قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش شدید باید اقدامات احتیاطی انجام شود. مواد مصرفی معمولاً طوری انتخاب می شوند که ترکیبی مشابه با مواد اصلی داشته باشند و در نتیجه یک جوش همگن تشکیل دهند.

 

عوامل موثر بر جوشکاری و خال جوش زدن

  •  شدت جریان
  •  ولتاژ
  • انوع جریان جوشکاری
  •  شروع قوس
  •  طول قوس
  •  انحراف قوس
  • حالت جوشکاری
  •  ضخامت فلز
  •  قطبیت جوشکاری
  • نوع فلز پایه
  •  نوع مواد فیلر
  •  گاز مورد استفاده در پشت کار

 خال جوش

اگر بخواهیم بگوییم که خال جوش زدن در جوشکاری یعنی چه همانگونه که در بالا هم اشاره شد خال جوش که به جوش نقطه ای نیز معروف است، برای اتصال دو قطعه فلز به کار می رود که در مقیاس کوچک انجام می شود. برای مثال، می توان با تفنگ جوشکاری نیز خالجوش انجام داد. در حقیقت قبل از اینکه جوش نهایی صورت گیرد، می توان خال جوش زد تا بعداً جوشکاری نهایی انجام شود.

در جوشکاری دستی که معمولاً برای ابعاد کوچک استفاده می شود، می توان برای تراز کردن قطعات فلز، خال جوش زد که در این صورت به وسایل دیگری نیاز نیست. برای اینکه جوشکاری نهایی درست انجام گیرد، جوشکار از خال جوش برای تنظیم و تراز کردن قطعات فلز کنار هم، استفاده می کند تا بتواند در صورت تراز نبودن قطعات روی هم یا کنار هم، به راحتی فلز را جدا کرد و دوباره جوشکاری را انجام داد.

خال جوش زدن هم مانند جوشکاری، با دستگاه جوش انجام می گیرد و از اهمیت بالایی برخوردار بوده و کارایی زیادی دارد. اگر جوشکاری درست انجام نپذیرد ممکن است به مرور زمان قطعات جوش زده از هم جدا شوند، بنابراین باید جوشکاری با دقت زیادی انجام گیرد.

اهمیت خال جوش در جوشکاری

شاید برخی افراد فکر کنند چون خال جوش زدن، موقتی است خیلی اهمیت ندارد، اما باید بگوییم این طور نیست! خال جوش زدن نیز مانند جوشکاری بسیار مهم بوده و باید با دقت زیادی انجام گیرد و دو قطعه فلز، درست و دقیق به هم متصل شوند تا در جوشکاری نهایی مشکلی پیش نیاید.

خال جوش زدن یک روش اصلی و مهم در آماده کردن فلز برای جوشکاری است که باید با دقت و به درستی و توسط جوشکار ماهر انجام شود. تعداد و اندازه خال جوش ها بستگی به قطر لوله و ضخامت دیوارها دارد. قبل از انجام جوشکاری نهایی، باید خال جوش ها پاک شوند و فلز برای جوشکاری آماده گردد تا کار تمیزی در بیاید.

روش انجام خال جوش زدن

برای انجام این کار ابتدا باید لباس مخصوص جوشکاری پوشید و نکات ایمنی را رعایت کرد و سپس اقدام به خال جوش زدن کرد. سپس باید لبه هایی که می خواهیم به هم جوش دهیم را آماده کنیم. پس از آماده کردن لبه ها، سطوحی که به هم متصل می شوند باید تمیز شوند و با فاصله مناسب از هم قرار بگیرند.

پس از انجام مراحل بالا، باید لوله ها و یا فلزاتی که می خواهیم به هم جوش دهیم را به طور صحیح و دقیق کنار هم قرار داده و با توجه به قطر لوله ها و فلزات، آنها را به هم خال جوش بزنیم.  دقت کنید که به اندازه کافی لوله ها یا فلزات مورد نظرتان، به هم خال جوش زده شوند تا کنده نشده و برای جوشکاری نهایی، درست آماده شوند.

۷مزیت خال جوش زدن

برای این که جوشکاری عالی انجام پذیرد، باید خال جوش زدن دقیق و صحیح انجام شود؛ چند مورد از مزایای جوشکاری را به شما بیان می کنیم تا بیشتر به اهمیت خال جوش زدن پی ببرید.

  1. موجب هم ترازی بین فلزات جوشکاری می شوند.
  2.  باعث کامل شدن عملکرد یک وسیله می گردد.
  3.  حرکات حین جوشکاری را کنترل می کند.
  4.  شکاف بین فلزات را تنظیم می کند.
  5.  موجب حفظ وزن فلزات در صورت بلند شدن، جابجایی، دستکاری یا واژگونی می گردد.
  6. باعث می شود فلزات محکم در جای خود بمانند و تکان نخورند.
  7.  استحکام فلز را تضمین می کند.

خال جوش

نباید های خال جوش زدن

کار خال حوش زدن باید با دقت زیادی انجام گیرد در غیر این صورت موجب ترک، دهانه، لکه های سخت و… در جوشکاری نهایی می گردد که در نهایت، کیفیت کلی کار را پایین می آورد. اگر فلز هنگام خال جوش زدن، تکان بخورد و یا جا به جا شود، خال جوش خیلی محکم نخواهد بود و ممکن است کنده شود.

از دیگر فاکتور ها و نباید های مهم در انجام خال جوش، این است که برای همه فلزات از یک روش سرد کردن استفاده نکنیم زیرا برخی از آنها به خنک شدن سریع، حساس هستند و می شکنند. بنابراین اگر کار خال جوش زدن و سر شدن بعد آن اصولی انجام نگیرد، خطر آفرین می باشد و صدمات مالی و جانی به همراه دارد.

مزایای خال جوش چیست ؟

خال جوش در صنعت جوشکاری مزیت های زیادی دارد و باعث می شود تا فلزات قبل از جوشکاری اصلی به صورت کاملا تراز در کنار هم قرار بگیرند. جوشکار با خال جوش آشنا است و می تواند برای پروژه های ساده و دشوار از آنها استفاده کند. با این کار جوشکاری قطعا ساده تر خواهد شد و دقت و کیفیت کار تا حد زیادی افزایش پیدا می کند. از مزایای مهم خال جوش می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • با خال جوش می توان هم ترازی فلزات را تضمین کرد و شما به این نتیجه می رسید که همه‌چیز به درستی و به طور کامل تراز شده و کنار هم قرار گرفته است.
  • با خال جوش زدن شما می توانید عملکرد یک وسیله را تکمیل کنید و اگر ایرادی داشته باشد آن را حذف کنید.
  • با این روش تمام حرکات هنگام جوشکاری به خوبی کنترل می شود.
  • مزیت دیگر خال جوش زدن در جوشکاری حفظ و تنظیم شکاف مفصلی است.
  • در صورت جابجایی و بلند شدن قطعه از جای خود شما به راحتی آن را کنترل خواهید کرد.
  • با خال جوش فلزات در جای خود قرار می گیرند و تکان نمی خورند.
  • قدرت شما برای جوشکاری تضمین خواهد شد.

 

مراحل خال جوش زدن

مراحل خال جوش زدن

۱. تراز کردن فلز

در اولین مرحله باید ابتدا فلزات را به درستی تراز کنید، زیرا پس از جوشکاری نمی‌توانید آن‌ها را تغییر دهید. تراز کردن فلز باید به درستی انجام شده و توسط گیره محکم شود؛ زیرا این فرایند ممکن است باعث تاب برداشتن فلز شود. همچنین میز کار باید تمیز و مسطح باشد تا جوشکاری بدون تاب برداشتن انجام شود. به عنوان مثال، فرض کنید برای جوش دادن دو ورق نیاز به جوشکاری یک گوشه، وسط و انتها داشته باشید در صورتی که فلز خم شود، فرایند اتصال به درستی انجام نمی‌شود.

۲. اعمال فشار

مرحله دوم ، اعمال فشار مناسب به الکترودهاست. با اعمال فشار، فل مذاب ایجاد خواهد شد.

۳. اعمال جریان

در نهایت جریان اعمال می‌شود. اگر جوشکاری خودکار نباشد، معمولاً از پدال پا برای اعمال جریان استفاده می‌شود. زمان و شدت جریان اعمال شده به ضخامت ماده بستگی دارد. به صورت نقطه‌ای جوشکاری را انجام دهید.

 

جمع بندی

زمانی که از خال جوش برای اتصال قطعات فلز استفاده می گردد، باید قبل از کار، سطح فلز از اکسیدهای به وجود آمده و روغن، پاک گردد و سپس کار انجام گیرد. در جوشکاری نیمه اتوماتیک و اتوماتیک، نقاط اتصال الکترود نهایی جوشکاری با خال جوش ها می توانند موجب بروز احتلال در کنترل ولتاژ قوس و تغذیه سیم پرکننده شوند که برای حفظ کیفیت، یک ابزار خوب و کمک ماهر، حائز اهمیت است.

خال جوش ها چه ساده باشند و چه پیچیده، در کار جوشکاری اهمیت زیادی دارند، بنابراین با خال جوش درست، فرآیند جوشکاری به درستی و با خطر کمی انجام می شود. از دیگر عوامل مهم در خال جوش زدن، این است که آن را درست بردارید یعنی اگر تراز روی جوش دقیق باشد، می توان آن را به سادگی جدا کرد.

برای مطمئن شدن از کیفیت جوشکاری نهایی، خال جوش باید به شیوه جوشکاری تخصصی و به وسیله جوشکاران حرفه ای و با تجربه انجام گیرد. همانگونه که قبلاً هم اشاره شد، این امر بر جوشکاری نهایی بسیار تأثیر گذار است و اگر به درستی انجام نگردد، موجب بروز خطراتی می شود.

از این که با ما در این مقاله همراه بودید، متشکریم.

عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :